News and Updates
Process for the blog
Community Wealth (and Health) Building in Venserpolder
Het is tijd voor een bottom-up wijkaanpak. Op initiatief van de 99vanAmsterdam als onderdeel van CitiesForChange, is de Gemeente Amsterdam in drie wijken in de stad aan de slag gegaan met het zogenaamd Community Wealth (en Health) Building (CWB) traject. Een uit Engeland en Amerika overgekomen aanpak die economische ontwikkeling van binnenuit de wijk centraal stelt. Door bijvoorbeeld lokale coöperatieve samenwerkingsverbanden te stimuleren zodat economische - en sociale - waarde blijft circuleren in de wijk. Het CWB-traject biedt een mogelijk verfrissend en beloftevol kantelpunt met conventionele deliberatieve strategieën van beleidmaken.
Dit is een gastbijdrage van Dağlar Taşci, Student Research Master Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam en trainee bij het Community Wealth Building-programma van De 99 van Amsterdam, organisator van het Cities for Change Forum.
Venserpolder is een van de drie wijken waar het CWB-traject op dit moment plaatsvindt. Samen met econoom en grootstedelijk strateeg Najah Aouaki en projectcoördinator en cultureel-maatschappelijk onderzoeker Jessica Dikmoet zijn de vrouwelijke ondernemers – en eveneens gevestigde buurtbewoners – van Bloei & Groei, Going-Social, Buurtsalon Zuidoost, Stichting SES, Bernadetta Zorgen actief buurtbewoonster Talita Yvonne Keerveld middels vijf werksessies, onder andere gefaciliteerd door Noorderwind, bij elkaar gekomen om te brainstormen over de mogelijke invulling van Community Wealth voor Venserpolder.
Waar zit de kracht en potentie van de buurt en hoe kan deze worden gewaarborgd in toekomstig beleid? Hoe kunnen ondernemers uit de wijk een rol spelen in het creëren van een inclusieve gemeenschap? Waar heeft de wijk daadwerkelijk behoefte aan? Vragen die constant aan de kaak worden gesteld door deze vrouwencirkel met een gedeelde oprechte en intrinsieke motivatie om tot een duurzame gezonde visie voor de wijk te komen.
Uniek aan het traject in Venserpolder is de toevoeging van, en nadruk op, het aspect Health. Met andere woorden, als we daadwerkelijk van onderop willen bouwen aan het welzijn van de gemeenschap Venserpolder, dan zullen we een bredere holistische blik op welvaart en welzijn moeten omarmen. Positieve gezondheid als startpunt voor een bottom-up wijkaanpak. En het mes snijdt aan twee kanten: Meedoen en perspectief hebben is onderdeel van 'holistisch gezond zijn' en er moet een bepaalde mate van gezondheid en welzijn zijn om productief te kunnen zijn.
De werksessies bieden verder een inkijkje in het belang van plaatselijke netwerken en samenwerking in de wijk, en de lokale expertise die zich daar bevindt. Een overvloed aan kennis en connecties die gezamenlijk een inspirerend beeld schetsen van het vermogen van de wijk Venserpolder. Het is zeer bijzonder om te zien hoe er een ‘wij-gevoel’ aan het ontstaan is. Een ‘wij’, die wat er ook gebeurt, bereid is om gezamenlijk zorg te dragen over de wijk. Uit de sessies bleek overigens niet alleen dat de bereidheid tot samenwerking groot is, maar ook dat deze sleutelfiguren heel concrete ideeën hebben voor wat er nodig is en hoe je dat kan vormgeven. Velen van hen doen het werk bovendien al, alleen dan onbetaald.
Uit de gesprekken volgen nu al mooie interpersoonlijke uitwisselingen die benadrukken dat de bereidheid tot samenwerking heel groot is. Zo is er de gedeelde behoefte om te werken naar een gemeenschappelijk aanspreekpunt voor de wijk. Een lokaal samenwerkingsverband dat dicht op de belevingswereld van de buurtbewoners staat en kan bijdragen aan ‘empowerment’ en ‘life long education’ voor de wijk – twee containerbegrippen die veelvuldig naar voren kwamen in de gesprekken. Oftewel, een wijk waarin jongeren en ouderen op een gezonde manier met elkaar kunnen samenleven.
Dit is een tipje van de sluier van een mogelijk beloftevolle collectieve samenwerking, voor een daadwerkelijke democratisering van de wijkeconomie. Om deze potentie te realiseren en een krachtige visie op te stellen heeft dit voortraject tijd en ruimte nodig om tot volledige bloei te komen.
Op 27 mei vindt de eindpresentatie van de verschillende Community Wealth Building-trajecten in Amsterdam plaats, waarin uitgebreider zal worden ingegaan op de verschillende wijken en hun trajecten. Klik hier voor meer info over dat evenement.
0 comments
Add your comment
Sign in with your account or sign up to add your comment.
Loading comments ...